Vés al contingut

Joseph-Alphonse Esménard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaJoseph-Alphonse Esménard

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementdesembre 1769 Modifica el valor a Wikidata
Peliçana (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 juny 1811 Modifica el valor a Wikidata (41 anys)
Fondi (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortmort accidental Modifica el valor a Wikidata
Seient 12 de l'Acadèmia Francesa
7 novembre 1810 – 15 juny 1811
← Claude de Thiard de BissyCharles de Lacretelle → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPeriodisme i French poetry (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópoeta, escriptor, llibretista, periodista Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
FillsInès Esménard (presumiblement), Natalie-Elma Renaud Modifica el valor a Wikidata
GermansJean-Baptiste Esménard Modifica el valor a Wikidata
ParentsAlfred d'Esménard, fill del germà Modifica el valor a Wikidata


Musicbrainz: 3211bc1f-6f97-4ee9-936a-f40b51ab1d2f Modifica el valor a Wikidata

Joseph-Alphonse Esménard (Pélissanne, 1770 - Fondi, 25 de juny de 1811) va ser un poeta francès. Era germà del periodista Jean-Baptiste Esménard.

Vida

[modifica]

Editor de periòdics reialistes, Esménard va abandonar França arran dels fets revolucionaris del 10 d'agost de 1792 i va viatjar arreu d'Europa, tot visitant Anglaterra, els Països Baixos, Alemany, Itàlia, Constantinoble i Grècia. Va tornar a París l'any 1797, i hi va escriure a La Quotidienne, però de nou va ser forçat a l'exili després del cop d'estat del 18 de fructidor, no sense abans haver passat dos mesos a la Prison du Temple. Va tornar de nou a França després del cop d'estat del 18 de brumari, però ben aviat va sortir de nou vers Saint-Domingue com a secretari del general Leclerc en l'expedició de Saint-Domingue. En tornar de l'expedició va ser nomenat cap de l'oficina dels teatres, dependent del Ministeri de l'Interior, gràcies a la protecció de Savary. No obstant això, poc després va partir de nou per acompanyar l'almirall Villaret de Joyeuse a Martinica.

Va tornar de nou a França, on va ser creditor d'importants favors del govern imperial pels serveis prestats - censor dels teatres i llibreries, censor del Journal de l'Empire i cap de divisió del Ministeri de l'Interior. L'any 1810 va ser elegit com a membre de l'Académie française.

Per haver publicat un article satíric contra un dels enviats de Napoleó a Rússia al Journal de l'Empire, va ser desterrat a Itàlia durant uns mesos. Quan tornava de l'exili va patir un accident de cotxe de cavalls, arran del qual va morir a Fondi, prop de Nàpols.

Obra

[modifica]

Esménard és principalment conegut pel poema didàctic i descriptiu de títol La Navigation, publicat inicialment en 8 cants l'any 1805 i després reeditat en 6 cants l'any 1806. És una obra precisa, feta a partir de les observacions de l'autor en el transcurs dels seus viatges. Malgrat tot, la seua versificació és monòtona i l'obra careix d'acció i moviment.

Va escriure el llibret de l'òpera en tres actes Le triomphe de Trajan, amb música de Jean-François Lesueur, que descriu la vida de Trajà, però farcida d'aduladores al·lusions a Napoleó I de França. Va ser estrenada amb crítiques triomfals l'any 1807. També va escriure el llibret de l'òpera en tres actes Fernand Cortez ou la conquête du Mexique (1809) en col·laboració amb Victor-Joseph Étienne de Jouy i música de Gaspare Spontini, que també va gaudir d'un bon èxit. També és autor d'una sèrie de poemes a la glòria de Napoleó, recollits sota el títol La Couronne poétique de Napoléon (1807).

Enllaços externs

[modifica]